CCI-kuoron 25-vuotishistoriikki Personent Hodie

cci_kirjankansi_lopullinen
Päätoimittja Sakari Vilpponen kirjoittaa teoksesta Kirkkomusiikki-lehdessä 3/2013 seuraavaa:
Kun Turkuun saatiin poikakuoro

On nähty, että työ poikakuoron parissa on haasteellista. Kerrotaan, että ”jo mestari Bach tarttui aikanaan lähimpään lennätettävään esineeseen, omaan irtotukkaansa, ja paiskasi sen kohti levottomimpia sopraanoja Tuomaskoulun poikakuoron harjoituksissa”. Poikakuoron aloittaminen oli turkulaisille kovan työn takana. Monen vuoden Jaonistumaton työ tuotti lopulta tuloksen ja ensimmäiset pääsykokeet järjestettiin marraskuussa 1987. Pyrkijöiden joukossa oli mm. Nicholas Söderlund, joka loi sittemmin komean uran soololaulajana. Kun Turun oma poikakuoro on nyt saavuttanut 25 vuoden iän, historiikki – erittäin tyylikäs kirja – on paikallaan.

Gustafssonilla on taito kirjoittaa elävästi ja kiinnostavasti, vaikka kirjan perusjuoni pakosti toistuu: harjoitus – esiintyminen – harjoitus – matka jne. Lukija pääsee mukaan matkalle, ja hänelle välittyy poikakuorossa olemisen ja elämisen henki. Poikakuoroelämään kuuluu konserttimatkoillakin paljon maanläheistä ja arkista – talviaikaan ”mäenlaskua, laskettelua, hiihtoa ja lumihangessa peuhaamista”- , mutta välillä kohotaan musiikin siivin irti maasta suorastaan korkeuksiin.
Toisaalta Gustafsson pystyy myös pedanttiseen tarkkuuteen kirjan lopun tietoluetteloissa, joissa esitellään neljännesvuosisadan ajalta johtokunnanjäsenet, tapahtumakalenteri, laulajat, kuoron suojelijat ja CCI-ansiomitalien saajat.
Kirjan tekijältä oli hieno idea esitellä ikään kuin loppunousuna kuuden merkittävän taiteilijan ajatuksia kirjan viimeisessä jaksossa. Laulamisen merkityksestä kertovat muun muassa Jorma Hynninen ja Heikki Rainio ja musiikista yleensä urkutaiteilijat Kalevi Kiviniemi ja Markku Hietaharju, kuoronjohtaja Markus Yli-Jokipii ja lyömäsoittaja Antti Suoranta.
Ja lopuksi oululaisen Ynnin pojat -poikakuoron laulajan kommentti kuorolaulusta: ”Kiitos, äiti, kun pakotit minut kuoroon! Alussa kuorolaulu oli minulle hirveä pakko. Äiti raahasi minut kuoroon, eikä siitä päässyt pois. Ajan kuluessa aloin nauttia laulamisesta, ja nyt olen mukana ihan omasta tahdostani:’
Lue oheisesta linkistä kuoron suojelijan arkkipiispa Kari Mäkisen kirjan tervehdyssanat Musiikin voima.
Kirja on myynnissä Turun tuomiokirkon infossa hintaan 30€.


TAKAISIN