Rooma 15.-20.1.2005

Turun tuomiokirkon poikakuoro, Chorus Cathedralis Iuniorum, Roomassa 15.-20.1.2005

137
Turun tuomiokirkon poikakuoro sai arkkipiispa Jukka Paarmalta kutsun osallistua tammikuussa 2005 Roomassa vietettävälle ekumeeniselle rukousviikolle, jonka päätapahtuma oli Pyhän Henrikin juhla Henrikinpäivänä, 19.1.2005, Santa Maria sopra Minervan basilikassa. Tämä kirkko on Rooman kolmanneksi suurin pyhäkkö ja siellä on kappeli, joka on omistettu piispa Henrikille. Tämä Roomassa pidetty juhla liittyi myös Kirkko Suomessa 850 vuotta –juhlavuoteen. Viralliseen delegaatioon kuuluivat arkkipiispa Jukka Paarmaan lisäksi mm. arkkipiispa Leo ortodoksisesta kirkosta, piispa Josef Wróbel katolisesta kirkosta ja Roomassa suurlähettiläät Antti Hynninen ja Alec Aalto.
Rooman matkalle osallistui 35 laulajaa, urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi, 4 huoltajaa sekä kuoronjohtaja Heikki Rainio puolisoineen. Matkaohjelma oli erittäin tiivis. Mutta koska Italiassa oltiin, Lazio – Palermo –välinen jalkapallo-ottelu oli kuitenkin nähtävä!
Ensimmäinen esiintyminen oli sunnuntaina 16.1. Via Toscanan varrella sijaitsevassa Kristus-kirkossa, joka on Rooman luterilaisen seurakunnan kirkko. Siellä pidetyssä messussa sekä messun jälkeisessä kahvitilaisuudessa kuoro lauloi useaan otteeseen. Sunnuntai-iltana oli vuorossa oma konsertti Pyhän Birgitan kirkossa, Piaza Farnesella. Konsertti tunnelmallisessa kirkossa, salin täyteiselle yleisölle jäi varmasti monien kuorolaisten sekä kuulijoiden mieleen.
Maanantaina 17.1 aamupäivällä oli tutustuminen osaan Rooman antiikin nähtävyyksistä, mm. Colosseum, Forum Romanum ja S. Maria Maggiore –kirkko. Iltapäivällä oli vuorossa Pyhän Birgitan kirkossa ekumeenisen rukousviikon vesper, jonka toimitti kardinaali Walter Kasper ja kuoroina toimivat Turun tuomiokirkon poikakuoro sekä birgittasisarten kuoro.
Tiistai 18.1 oli suurimmalle osaa kuorolaisista ”vapaapäivä”. Kuorosta oli koottu oktetti, joka esiintyi illalla Suomen Rooman –kulttuuri-instituutissa,Villa Lantessa, suurlähettiläs Hynnisen vastaanotolla.
Keskiviikko 19.1. oli tämän Rooman matkan tärkein päivä. Aamupäivällä kuoro esiintyi Paavin vastaanotolla Vatikaanissa. Kuoron vierailusta kirjoitettiin seuraavan päivän Vatikaanin lehdessä, L´osservatore Romanossa, valokuvan kera. Iltapäivällä oli vuorossa Pyhän Henrikin juhla Santa Maria sopra Minervan –kirkossa. Juhla koostui konsertista sekä messusta, jonka toimitti arkkipiispa Jukka Paarma. Pyhän Henrikin juhla oli Turun tuomiokirkon poikakuorolle merkittävä tapahtuma myös siinä mielessä, että solmitun sopimuksen mukaan arkkipiispa Jukka Paarma toimii tästä lähtien Chorus Cathedralis Iuniorum –poikakuoron toiminnan vakituisena suojelijana.
Kuoron ohjelmisto koostui Piae Cantiones –lauluista, suomalaisista koraalisovituksista, sekä F.Mendelssohnin, E.Elgarin ja C.Franckin kuorolle ja uruille säveltämistä teoksista. Urkutaiteilija Kalevi Kiviniemen improvisaatiot Santa Maria sopra Minerva -kirkon pääuruilla, kuoron laulama G.Rossinin O Salutaris Hostia sekä kuoronjohtaja, tenori Heikki Rainion upeat Ave Maria –laulut jäivät ikimuistoisina tulkintoina kuulijoiden mieliin.
Lauri Tammenniemi
CCI-Poikakuoron Tuki ry:n pj.
Tämä artikkeli on julkaistu myös Sulasolin internet-sivuilla.
18
30
32
37
48
50
52
66
70
74
91
115
117
119
121
135
139
151
colosseo
piazza_of_st_peters
santa_maria_maggiore
st_peters_basilica


TAKAISIN