Pariisinmatka 1.-12.7.2008

CCI:n Pariisin matka 1.-12.7.2008

Matkakertomus

Lähdimme kuoron kanssa Ranskaan heinäkuun alussa. Menimme ensin laivalla Ruotsiin ja siitä jatkoimme matkaa bussilla kohti Keski-Eurooppaa ja itse Ranskaa. Urkuriksi mukaan oli tulossa Kalevi Kiviniemi. Matkalla oli kolme konserttia, joista yksi oli messu Notre-Damen katedraalissa. Kaikki konsertit onnistuivat erittäin hyvin.

Messu Notre-Damessa

Laulaminen Notre-Damessa oli varmasti monelle pojalle unohtumaton kokemus, sillä harvoin pääsee laulamaan niin suureen kirkkoon ja niin suurelle yleisölle. Notre-Damessa turistit kiersivät kirkkoa messun aikana, joten Kalevi Kiviniemen arvion mukaan kirkossa oli n. 8000 ihmistä kuuntelemassa lauluamme. Messussa lauloimme kolme Leevi Madetojan messun osaa, Kyrie, Sanctus ja Aamen. Lauloimme myös Rossinin O Salutaris Hostia, sekä yhdessä johtajamme kanssa Cesar Franckin Ave Marian.

Oma konsertti St. Clotilden basilikassa

Oma konserttimme St. Clotilden basilikassa, Cesar Franckin kotikirkossa, oli huikea. Olen jo kahdeksan vuotta laulanut tässä kuorossa, mutta tämä oli kyllä konserteistamme paras. Kalevi Kiviniemi ja johtajamme Heikki Rainio saivat jokaisen pojan panemaan parastaan, ja tulos oli uskomaton. Vielä kun tähän lisätään Heikki Rainion soolokappaleet ja Kalevi Kiviniemen urkusoolot niin isoilla uruilla, lopputulos oli lähes täydellinen. Naispuoliset huoltajamme sanojensa mukaan kuuntelivat konserttia kyyneleet silmissä. St. Clotildessa lauloimme Cesar Franckin teoksia, osia Rheinbergerin Requiemistä, Piae Cantiones-lauluja sekä lopuksi vielä Suomen laulun, joka kruunasi koko konsertin.

Konsertti EU-parlamentissa

Pääsimme matkalla tutustumaan myös EU-parlamentin toimintaan Strasburgissa, jonne europarlamentaarikko Hannu Takkula oli meidät kutsunut. Pääsimme kiertämään tätä hienoa rakennusta, ja saimme myös nähdä, millaista täysistunnossa oli. Kierroksen jälkeen menimme kuoromuotoon parlamentin sisäpihalle ja aloimme laulaa. Väkeä alkoi pikku hiljaa kerääntyä, ja lopulta meillä olikin ihan kunnon yleisö. Siellä lauloimme pääasiassa suomalaisia kansanlauluja. Paikkana sisäpiha ei ollut hyvä laulaa, mutta konsertti meni rutiinilla läpi. Kotiinpääsy alkoi jo pikku hiljaa häämöttää.
Kaikin puolin matka oli erittäin onnistunut ja antoisa. Kuoromme yhteishenki kasvoi erittäin paljon, ja vaikka matka olikin pitkä, suuremmilta konflikteilta vältyttiin. Juuri nämä matkat tarjoavat niitä elämyksiä ja kokemuksia, joita ei muualta saa.
Matias Mäntyranta


Lehdistötiedote:

Turun tuomiokirkon poikakuoro, Chorus Cathedralis Iuniorum CCI, Heikki Rainio ja Kalevi Kiviniemi Notre-Dame katedraalissa
Turun tuomiokirkon poikakuoro johtajanaan Heikki Rainio ja urkutaitelija Kalevi Kiviniemi saivat harvinaisen kutsun tulla esiintymään tämän vuoden heinäkuussa Pariisin Notre-Dame katedraaliin. Sama kokoonpano on esiintynyt v.2005 Roomassa ja Vatikaanissa edelliselle Paaville kristinuskon Suomeen tulon 850-v. juhlallisuuksien yhteydessä. Musique Sacrée à Notre-Dame de Paris -johtajan Simon Cnockaertin esittämä kutsu on jatkoa ryhmän saamalle kansainväliselle arvostukselle.
Sunnuntaina 6.7.2008 Notre-Dame katedraalissa esitettiin mm. César Franckin Ave Maria, Leevi Madetojan Kyrie ja Sanctus sekä Giachino Rossinin O Salutaris Hostia kansainvälisessä messussa katedraalin täydelle kuulijakunnalle.
César Franckin kuuluisaksi tekemässä St. Clotilde -basilikassa oli suurenmoinen konsertti maanantaina 7.heinäkuuta. Konsertissa kuultiin suomalaissäveltäjien lisäksi J.G.Rheinbergerin Requiem, C,Francin sinfoninen välisoitto oratoriosta ’Redemption’, C-M. Widorin Ave Maria. Urkutaiteilija Kiviniemi improvisoi kunnianosoitukset kirkon merkittäville säveltäjäurkureille Jean Langlaisille ja Charles Tournamirelle. Poikakuoron johtaja ja tenori Heikki Rainio lauloi C-M.Widorin, C.Franckin ja L.Niedermeyerin säveltämiä teoksia. Poikakuoro ylsi huipputaiteilijoiden kanssa teosten syntysijoilla unohtumattomiin tulkintoihin. Kaiken kruunasi Pariisin ensimmäisen uusgoottisen kirkon, Sainte-Clothilde basilikan akustinen ja visuaalinen kokonaisuus.
Keskiviikkona 9.7 kuoro esiintyi Strassbourgin Euroopan parlamentin päämajassa esittäen suomalaista a capella kuoromusiikkia. Kotimatkalla kuoron yöpyessä Hampurin merimieskirkolla Turun tuomiokirkon poikakuoro esitti laulutervehdyksen pohjoismaiselle kuulijakunnalle saaden kutsun saapua pitämään joulukonsertti St. Michaelin kirkkoon v. 2009.
Viimeisen puolen vuoden aikana tenori Heikki Rainio ja urkuri Kalevi Kiviniemi ovat tehneet yhdessä merkittäviä esiintymisiä kotimaan lisäksi mm. Japaniin. Japanissa heillä oli 10 konserttia mm. Tokion, Yokohaman, Nakaniidan ja Osakan merkittävimmissä konserttisaleissa. Heidät on kutsuttu uudelleen Japanin kiertueelle.
Urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi on kesä-heinäkuussa esiintynyt useilla kansainvälisillä festivaaleilla. Passaun maailman suurimmilla katedraaliuruilla hän improvisoi mm. yhden tämän hetken merkittävimmän säveltäjän Thierry Escaihin antamasta teemasta. Kiviniemi on saanut kutsuja mm. Pekingiin, Pohjois-Koreaan ja Pariisiin. Seuraavaksi Kiviniemi levyttää Ranskassa Rouenin historiallisilla Cavaillé-Coll –uruilla kuluvan vuoden lokakuussa.
CCI-poikakuoron, Heikki Rainion ja Kalevi Kiviniemen yhteistyö on jatkunut jo toistakymmentä vuotta. Kuoron nuorimmat pojat ovat 7-vuotiaita ja vanhimmat n. 21-vuotiaita. Kuoron ohjelmistoon kuuluvat mm. W.A. Mozartin ja J.S. Bachin suuret kirkkomusiikkiteokset.


http://www.notredamedeparis.fr/
http://www.sainte-clotilde.com/

Matkakuvia:

cci_riemukaarella
IMG_0838
IMG_0841

Konsertti Basilique St. Clotildessa 7.7.2008:
Konsertti Basilique St. Clotildessa 7.7.2008:

IMG_1520
IMG_1540!
Kuoro 20
CCI-pojat huoltajineen, Heikki Rainio ja Kalevi Kiviniemi Notre Damen katedraalissa:
CCI-pojat huoltajineen, Heikki Rainio ja Kalevi Kiviniemi Notre Damen katedraalissa:

Kuoro 42
Kuoro 44
Ste-Clotilde_juliste
StrasbourgPortailla
Strasburg5
 


TAKAISIN